top of page
Фото автораLaw Center "InLaw"

Які Пільги Передбачені Для Членів Сімї Військовослужбовця? | Військовий Адвокат

В той час як військовослужбовці захищають територіальну цілісність та суверенітет України, держава зобов’язується піклуватися не тільки про них, але й про їхні сім’ї, надаючи їм соціальні гарантії та пільги.

ЯКІ СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ МАЮТЬ ЧЛЕНИ СІМЕЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ?

Члени сімей військовослужбовців, незалежно від виду служби (строкова, контрактна) мають такі соціальні гарантії:

  • Діти чинних військовослужбовців та діти військовослужбовців, які загинули або пропали безвісти під час проходження служби, пріоритетно отримують місця у дитячих закладах за місцем проживання.

  • Якщо військовослужбовець не може отримати своє грошове забезпечення внаслідок участі у бойових діях - члени його сім’ї можуть отримати грошове забезпечення за нього.


ЯКІ СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ МАЮТЬ ЧЛЕНИ СІМЕЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ СТРОКОВОЇ СЛУЖБИ?

  • Дружини військовослужбовців строкової служби мають пріоритетне право на працевлаштування у разі їх звільнення при скороченні чисельності або штату працівників, при ліквідації, реорганізації або перепрофілюванні підприємства, установи, організації.

  • Члени сімей військовослужбовців строкової служби мають пріоритет при прийнятті на роботу і на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників, а також на першочергове направлення для професійної підготовки, підвищення кваліфікації і перепідготовки з відривом від виробництва та на виплату на період навчання середньої заробітної плати.

ЯКІ СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ МАЮТЬ ЧЛЕНІ СІМЕЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ НЕ СТРОКОВОЇ СЛУЖБИ?

  • Якщо дружина або чоловік військовослужбовця не строкової служби розриває трудовий договір у зв’язку з переведенням військовослужбовця в іншу місцевість - їм виплачується грошова допомога в розмірі середньомісячної заробітної плати.

  • Якщо дружина або чоловік військовослужбовця не строкової служби проживає з військовослужбовцем в місцевості, де немає можливості працевлаштування за спеціальністю - час проживання в такій місцевості зараховується до загального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за віком (але не більше 10 років).

  • Члени сімей військовослужбовців не строкової служби безоплатно користуються залізничним, повітряним, водним та автомобільним (за винятком таксі) транспортом, якщо вони:

  1. Їдуть у зв’язку з переведенням військовослужбовця їдуть від місця проживання до нового місця проходження служби;

  2. Їдуть до місця проведення відпустки військовослужбовцем (лише в межах України та за умови, що середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців становить не більш ніж три прожиткові мінімуми, тобто, станом на 01.01.2022, 7443 грн);

  3. Їдуть до обраного місця проживання у разі звільнення військовослужбовця зі служби або у разі загибелі (смерті) військовослужбовця (лише в межах України). Крім того, у разі переїзда у зв'язку із загибеллю (смертю) військовослужбовця, члени сім’ї мають право на безоплатне перевезення до 20 тонн особистого майна.


ВАШІ СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ НЕ ЗАБЕЗПЕЧЕНО?

Ви маєте право оскаржити це! Щоб захистити свої права - звертайтеся до юристів Подільського юридичного центру, які спеціалізуються на допомозі військовослужбовцям та членам їх сімей. Звертайтеся до нас в ЧАТ (внизу сторінки).

729 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page