top of page

Все Про Порушення Військового Обліку І Військовий Адвокат

Оновлено: 13 квіт. 2022 р.

За правопорушення Правил військового обліку або Законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію українське законодавство передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 5100 гривень.


Що варто знати про адміністративні правопорушення у сфері військового обліку та що робити військовозобов’язаному, призовнику чи резервісу у разі притягнення до такої адміністративної відповідальності? - Читайте у цій статті.

Відповідальність за ухилення від призову. Військовий Адвокат

Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає для військовослужбовців адміністративну відповідальність за:

  • порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку - Штраф від 510 до 1700 гривень (ст. 210 КУПАП)

  • порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – від 1700 – 5100 гривень (ст. 210-1 КУПАП).

Кого можуть притягнути до відповідальності?

За порушення військового обліку притягуються до відповідальності не лише самі військовослужбовці, а й також усі військовозобов’язані, резервісти та призовники.

Що розуміється під правопорушенням у сфері військового обліку?

Адміністративна відповідальність за статтями 210 та 210-1 може наставати за будь-які порушення Правил військового обліку (встановлених Постановою КМУ від 07.12.2016) або Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".


Найчастіше такими порушеннями є:

  • неявка на виклик військового комісаріату без поважних причин у строки, зазначені в отриманих документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях районних (міських) військових комісаріатів чи органів СБУ);

  • неподання або несвоєчасне подання в обліковий орган, де особа перебуває на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади;

  • зміна місця фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, а у воєнний час - виїзд з місця проживання без дозволу військового комісара районного (міського) військового комісаріату, відповідних керівників СБУ або Служби зовнішньої розвідки;

  • непроходження медичного огляду та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії районних (міських) військових комісаріатів;

  • неподання або несвоєчасне подання документів, що підтверджують право призовників на відстрочку від призову на строкову військову службу.

Від чого залежить розмір санкції?

Розмір штрафу, що накладається за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, залежить від декількох обставин:

  • чи вчинено адміністративне правопорушення громадянином шляхом ухилення від мобілізації, чи посадовою особою - у разі неналежного виконання своїх посадових обов'язків (наприклад, невиконання інспектором з військового обліку, що працює в органі місцевого самоврядування, своїх обов'язків із забезпечення оповіщення військовозобов'язаних громадян про збори, пов'язані з мобілізацією - В.Б.).

  • чи вчинено правопорушення за обставин, що обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення. Наприклад. якщо військовозобов'язаним вчинено ухилення від мобілізації в стані сп'яніння, то орган (посадова особа). який накладає адміністративне стягнення, залежно від характеру адміністра- тивного правопорушення може не визнати таку обставину обтяжуючою (п. б ч. 1 ст. 35 КУпАП).

  • чи вчинено правопорушення вперше чи повторно протягом року

Необхідність доведення


В силу принципу презумпції невинуватості, всі сумніви у винності особи, що притягується до відповідальності, тлумачиться на її користь. Недоведена вина прирівнюється до доведеної невинуватості.

Тобто, доки не будуть зібрані достатні, належні та достовірні докази, достатні для підтвердження Вашої винуватості, Вас не можна буде притягнути до відповідальності.

Можливість оскарження

У будь-якому разі, якщо Ви не згодні із притягненням Вас до відповідальності за порушення у сфері військового обліку, Ви можете оскаржити винесену Постанову.

Законодавством встановлено строк у 10 днів для подання скарги, проте у разі поважності причин пропущення цього строку, він може бути поновлений.

Потрібна допомога юриста?

Виникла потреба в юридичній допомозі? Скористайтеся послугами Подільського юридичного центру. Наші адвокати зможуть відповісти на будь-які запитання щодо відповідальності у сфері військового обліку, а також надати консультацію щодо конкретно Вашої ситуації, а за необхідності, довести Вашу невинуватість в суді.


Телефонуйте, або пишіть своє питання в ЧАТ Будемо раді допомогти!


bottom of page