top of page

Відшкодування За Падіння На Слизькому Узбіччі. Як Отримати

Доволі часто в українських містах можна спостерігати ситуацію з неочищеними від снігу тротуарами, автобусними зупинками, пішохідними переходами тощо. Все це спричиняє ризик отримання травм при падінні та шкоду для здоров’я.



- Як отримати компенсацію, якщо Ви постраждали від неприбраного снігу або ожеледиці на вулиці?

Цивільний кодекс України визначає, що фізична або юридична особа, яка завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я іншій особі, зобов’язана відшкодувати потерпілому заробіток, втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також відшкодувати додаткові витрати.

- Для початку потрібно знати до кого звертатись зі скаргою.

Традиційно за чистоту в дворах багатоповерхівок відповідають Житлово-експлуатаційні контори та «Житлокомунсервіси», прибирання території біля магазинів та інших установ – на відповідальності самих підприємців та установ, проїжджу частину чистить автодор, а внутрішньоміські дороги – відповідні комунальні служби.

Тому, якщо Ви вже постраждали, то необхідно:

  • Викликати швидку допомогу. Медики зможуть надати вам професійну допомогу та зафіксують час і місце падіння.

  • Запишіть контактні дані свідків, а також будь-яким можливим способом (фото, відео тощо) зафіксуйте місце де відбулася подія.

  • У лікарні обов’язково візьміть довідку від лікаря, де має бути вказана ступінь пошкоджень, час і обставини отримання травми, час перебування на лікуванні. Зберігайте всі чеки та довідки, копії рецептів тощо, які у вас будуть з’являтися в процесі лікування.


- У такій ситуації не потрібно забувати й про те, що, окрім відшкодування матеріальних збитків, у вас є можливість отримати компенсацію і моральної шкоди.

На підтвердження факту завдання моральної шкоди можуть слугувати:

  • Висновки лікарів.

  • Показання свідків, які б підтвердили важкість моральних страждань.

  • Рецепти лікаря на придбання спеціальних лікарських засобів для боротьби з депресією, іншими психологічними розладами, що виникли внаслідок отримання травми.


Для отримання компенсації Ви можете звернутись з претензією до служби, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій ви впали, або скористатись судовим шляхом захисту своїх прав. У такому випадку доречно звернутися по допомогу до досвідченого адвоката, щоб правильно скласти позовну заяву, враховуючи всі нюанси законодавства та судової практики.

Найголовніше у випадках відшкодування шкоди довести вину фізичної або юридичної особи, внаслідок дій або бездіяльності яких Ви отримали травму, адже відповідно до законодавства України, особа, яка завдала шкоду, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоду завдано не з її вини.


Ви стикнулися з схожою ситуацією і бажаєте отримати компенсацію? Маєте сумніви щодо свого права на відшкодування?

Поставте своє питання нашому адвокату!


Виникли запитання? Телефонуйте на номер, або пишіть в ЧАТ (внизу сторінки). Будемо раді Вам допомогти!


Знайти нас можна також за адресами: м. Вінниця, вул. Визволення 2, або м. Київ, пл. Солом’янська, 2.



15 переглядів0 коментарів
bottom of page