top of page

Заміж За Військовослужбовця. Алгоритм Дій.

Актуальні питання реєстрації акту цивільного стану: уладнання шлюбу з особою, що перебуває на військовій службі (військовослужбовцем) з урахуванням особливостей військового стану. Можливі способи укладання шлюбу та алгоритм дій.



У зв’язку з початком повномасштабного вторгнення, в нашій країні буквально стався “бум” одружень та реєстрацій шлюбів.


Держава у своїй діяльності має на меті забезпечити право осіб на шлюб навіть в умовах воєнного стану. Водночас, якщо Ви вирішили одружитись з особою військовослужбовцем - ситуація дещо ускладнюється у зв’язку з, наприклад, нехваткою часу або можливості військового. Тому сьогодні наші юристи розкажуть про низку нововведень законодавства, які допоможуть легко, швидко та просто укласти шлюб з військовослужбовцями.


Отже, за звичайних умов державна реєстрація шлюбу відбувається через місяць після подання заяви до ДРАЦС.


Однак в умовах воєнного стану є можливість одружитись за 1 день.


Відповідно до ч. 2 ст. 32 Сімейного кодексу, реєстрація шлюбу можлива в день подання заяви, якщо є безпосередня загроза для життя нареченого або нареченої.


Тобто Вам просто потрібно звернутись до відділу ДРАЦСу з відповідною заявою та повідомити, що наречений або наречена проходять військову службу. При цьому обом молодятам необов’язково бути присутнім особисто у відділу ДРАЦСу для реєстрації шлюбу – вони можуть це зробити за допомогою відеозв’язку, якщо їм буде так зручніше.


У постанові №213 Кабміну визначено, що на період воєнного стану реєстрація шлюбу може проводитися відділами державної реєстрації актів цивільного стану без особистої присутності нареченого (нареченої), якщо він (вона) є:

  • військовослужбовцем Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного відповідно до законів України військового формування;

  • поліцейським, особою рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби;

  • особою начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки;

  • працівником закладу охорони здоров'я.

Аби укласти шлюб дистанційно, військовослубцю необхідно подати відповідну заяву безпосередньому командиру, в якій обов’язково зазначити відомості про себе та наречену (нареченого), зокрема прізвище, власне ім’я та по-батькові, дату народження, громадянство, а у разі зміни прізвища — відомості про обране прізвище.


Надалі командир засвідчує справжність підпису на заяві та надсилає її до будь-якого відділу реєстрації актів цивільного стану або до відділу, який вже зазначений у заяві, чи до територіального органу Міністерства юстиції.


Ще один варіант, який не потребує присутності молодят взагалі, також стосується залучення до реєстрації командари. В умовах воєнного стану факт реєстрації шлюбу може засвідчуватись актом, який складає відповідний командир, наділений відповідними повноваженнями. Перевагою такого акту є те, що він може бути складений і без особистої присутності наречених.


Один із пари, або навіть обидва, можуть бути присутніми під час його складення по відеозв’язку. У такому разі, в документі зазначається дата та місце його складення, прізвища, власні ім’я та по батькові наречених, дати їх народження, громадянство. Після цього акт скріплюється гербовою печаткою військової частини і його оригінал направляється до будь-якого відділу РАЦС.


Важливо! У другому випадку, коли реєстрацію проводить командир, може виникнути проблема з надсиланням таких документів з регіонів активних бойових дій. Тому важливо в цьому випадку зробити копії документів, направляти документи на електронну адресу РАЦС або через інші доступні месенджери, якщо Ви вирішили використати цей варіант.


Якщо у Вас виникли питання або Ви потребуєте правничої допомоги - наша команда команда завжди чекає на Ваш дзвінок!


Звертайтеся до нас в ЧАТ або за телефоном, до наших групп у Facebook, Telegram та Viber!

85 переглядів0 коментарів
bottom of page