top of page

Як Отримати Відшкодування При ДТП. Покрокова Інструкція | Адвокат По ДТП

Оновлено: 23 серп. 2022 р.

Не по своїй провині Ви стали учасником дорожньо-транспортної події і Ваше авто пошкоджене. Як діяти якщо Ваше авто пошкоджене? Як отримати страхове відшкодування за пошкоджене авто? Які кроки та в які строки потрібно зробити, щоб нічого не упустити і добитися відшкодування за пошкоджений транспортний засіб? Про усе це детально намагатимемося описати в цій статті.

Якщо у Вас залишуться питання або потрібна буде консультація, звертайтеся в ЧАТ (вікно внизу сторінки) або телефоном.


Одразу варто усвідомлювати, що процес відшкодування не буде таким простим як би хотілося, але якщо зробити усе правильно, буде простіше отримати бажану компенсацію.


Розберемо усі кроки, які потрібно вчинити, коли Ви стали учасником ДТП на конкретному прикладі. Авто було припарковане біля будинку. Проїжджаючий повз водій "зловив гаву" і зачепив своє правою стороною передню частину припаркованого автомобіля.


Адвокат по ДТП Київ, знайти хорошого адвоката по ДТП
Місце події

Перш за все потрібно зателефонувати в поліцію телефоном 102 та повідомити про дорожньо-транспортну подію.


Важливо на місці події нічого не рухати та зберегти обстановку, яка була одразу після удару. Іншому учаснику також варто вказати на те, щоб до приїзду поліції нікуди не відїжджав своїм авто (навіть якщо машина посередині проїжджої частини та перекрила трафік), не поправляв та не піднімав пошкоджені частини автомобіля.


Очікуючи поліцію бажано невідкладно зробити фото місця дорожньо-транспортної події з різних ракурсів та відстаней. Також важливим є здійснення відеозапису обстановки події, на якому по можливості зафіксувати пояснення винного водія про те, чому сталась подія. Це потрібно, оскільки в подальшому не рідко винуватець міняє покази з метою уникнути відповідальності за ДТП.


Знайдіть камери спостереження. Подивіться навкруги, можливо знайдете навколо камери спостереження, розташовані на стовпах, будинках, відеореєстратори автомобілів. Зверніться до їх власників з проханням скачати відео події. Завантажте його на флеш-носій.



Водії транспортних засобів, які стали учасниками ДТП зобов'язані обмінятися інформацією полісів обов'язкового страхування. Тож попросіть іншого водія показати Вам поліс. Зателефонуйте в страхову компанію винуватця ДТП та повідомте про подію і надайте свої контактні дані. також Ви маєте поставити до відома свою страхову компанію про всяк випадок.


Працівники поліції, які прибули на місце мають здійснити огляд місця події, скласти на винуватця ДТП протокол про адміністративне правопорушення за ст. 124 КУпАП (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів).


Сфотографуйте схему ДТП, протокол про адміністративне правопорушення, страховий поліс винуватця ДТП, технічний паспорт на його автомобіль (або автомобіль, яким він керував), його паспорт.


Далі протокол про адміністративне правопорушення працівники поліції направлять до суду для вирішення питання винуватості водія. Те, щоб суд визнав винуватця ДТП винним у вчиненні адміністративного правопорушення є дуже важливим. Якщо суд його визнає винним - відшкодувати кошти буде значно легше, ніж якщо скажімо справу про адміністративне правопорушення закриють або його взагалі визнають невинним. Тоді тягар доказування лягатиме на Ваші плечі.


Після ДТП у Вас може виникнути бажання якнайшвидше відновити автомобіль, щоб не бачити те, що з ним сталося. Заборонено відновлювати авто до огляду його спеціалістом страхової. Ми ж ж не рекомендуємо відновлювати авто ще й поки його не огляне незалежний експерт, залучений Вами. Нижче розповімо чому.


Упродовж 3-х днів з дня ДТП Вам потрібно підїхати в офіс страхової компанії, де написати повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду. До повідомлення долучіть усі фото-, відео- матеріали, які Ви отримали на місці події.


Після повідомлення про ДТП страховик має направити свого представника для огляду автомобіля. Це може бути експерт, оцінщик чи інший спеціаліст. Він має зв'язатися з Вами і здійснити огляд впродовж 10-ти днів. Тут важливо розуміти, що "замовляє музику той хто платить".


Тобто швидше за все оцінщик, залучений страховиком, занизить суму збитків, завдану Вам пошкодженням. Тому залучіть незалежного експерта - товарознавця. З досвіду радимо залучати експертів провідної експертної установи - Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Ідеальне співвідношення ціна - якість. Там потрібно буде написати заяву, почекати поки розподілять на конкретного експерта. Експерта Вам потрібно буде підвезти до автомобіля, щоб його оглянули.


Далі, до Вас швидше за все зателефонують зі страхової, повідомлять, що здійснили оцінку пошкоджень Вашого авто і запропонують певну суму відшкодування вже сьогодні. Для цього нададуть на підпис заяву про страхове відшкодування. Ця заява про стахове відшкодування буде містити невелике речення про те, що Ви згідні із сумою відшкодування і не наполягаєте на проведенні оцінки авто експертом.


В нашому випадку страхова компанія запропонувала відшкодувати 47 тис. грн. Однак ми не поспішали погоджуватися на такі умови і провели незалежну оцінку пошкоджень. Експерт КНДІСЕ надав висновок про те, що сума заподіяної шкоди становить більше 210 тис. грн.


Знайти адвоката по ДТП в Києві, Адвокати по ДТП Київська область
Огляд авто експертом

Тому ми подали Заяву про страхове відшкодування але не на запропоновану суму страховиком, а на всю суму, передбачену страхови полісом, тобто 130 тисяч гривень.


Зверніть увагу, що заява про страхове відшкодування має бути подана протягом 30 днів з дня подання повідомлення про дорожньо-транспортну подію. Заяву про страхове відшкодування радимо направляти поштою на адресу страховика рекомендованим листом з описом вкладення. Датою подання заяви вважатиметься дата проставлена на штемпелі пошти.


Також звертаємо увагу, що до заяви на страхове відшкодування є вимоги, яких потрібно дотриматися. Також до заяви необхідно долучити документи, якими обгрунтовується сума відшкодування, тобто експертиза та інші документи. Якщо потрібна допомога адвоката у складанні заяви про страхове відшкодування, юридичний супровід оформлення документів, звертайтеся до нас в ЧАТ просто зараз або телефонуйте.


Упродовж місяця нашу заяву про страхове відшкодування розглянути та відшкодували повну суму, яку ми просили, тобто 130 тис. грн., а не ту, яку спочатку пропонувала страхова - 47 тис. грн. Тому й важливо залучати незалежного професійного експерта, а не чекати від залученого страховою спеціаліста.


Що робити із рештою суми, яка не покрита страховою? В нашому випадку це 80 тис. грн., а також витрати на проведення експертизи (3,6 тис. грн.), послуги евакуатора (2х1300 грн), послуги СТО, на якому розбирали авто під час огляду експертом (7 тис. грн.).


Перш за все потрібно відслідковувати рух судової справи про адміністративне правопорушення за протоколом, який поліцейські склали на місці події щодо винуватця ДТП. Радимо Вам з'ясувати дату розгляду справи на порталі Судова влада і у визначений час підійти на розгляд справи як потерпілий. Ви зможете надати пояснення й проконтролювати, щоб щось пішло не так. також Вам повідомлять коли можна буде підійти та отримати постанову по справі про адміністративне правопорушення.



Києво-Святошинський районний суд міста Києва
Так зараз виглядають суди. Києвао-Святошинцький районний суд міста Києва


Приблизно через місяць після розгляду, Ви зможете отримати постанову про визнання винуватця винним у вчиненні адміністративного правопорушення, внаслідок якого пошкоджене Ваше авто із відміткою про вступ рішення в законну силу.


Маючи на руках рішення суду, потрібно готувати позовну заяву про відшкодування Вам завданих збитків і подавати її до суду. В цій позовній заяві Ви можете постаити питання про відшкодування різниці між сумою за експертизою та страховим відшкодуванням, додаткові витрати (транспортування авто, витрати на експертизу, на адвоката, тощо), а також про відшкодування моральної шкоди, спричиненої Вам адміністративним правопорушенням.


Позовна заява про відшкодування завданої шкоди джерелом підвищеної небезпеки складається відповідно до цивільно-процесуального кодексу України, до неї є певні вимоги. Тому Вам краще заручитися допомогою адвоката, який підготує позовну заяву, допоможе правильно визначити суму, зібрати необхідні документи, а також, що важливо, представлятиме Ваші інтереси в суді, обґрунтовуючи позовні вимоги. На стадії виконання рішення суду, адвокат надасть юридичну допомогу у реальному відшкодуванні присудженої суми.


Витрати на правничу допомогу, тобто кошти, які Ви сплатите адвокату, підлягають відшкодуванню за результатами розгляду справи. Тобто суд у своєму рішенні крім суми відшкодування матеріальних збитків має поставити питання про відшкодування Вам коштів, які Ви сплатили адвокату у зв'язку з розглядом справи. Звісно ж сума витрат має бути співмірною із заявленими позовними вимогами та обсягом виконаної адвокатом роботи.


Якщо Вам потрібна допомога у правильному оформленні усіх документів, звертайтеся до наших спеціалізованих адвокатів по ДТП просто зараз в ЧАТ або телефоном і ми знайдемо найкраще рішення.


P.S. В процесі даної справи наші юристи отримали досвід звернення до офіційного сервісного центру Мерседес, спілкування з менеджерами страхової, залучення евакуаторів, пошук експертів, замовлення запчастин та інше, що може стати в нагоді й Вам. Тому з будь-яких питань не соромтеся звертатися до нас за порадами і ми поділимося з Вами нашим досвідом.


Довідник щодо етапів відшкодування.

Строк

Дія

​3 дні

Письмове повідомлення про ДТП в страхову

10 днів з повідомлення про ДТП

Спеціаліст страхової має оглянути авто

10 днів з повідомлення про ДТП

Залучіть свого експерта товарознавця

30 днів з повідомлення про ДТП

Подати Заяву про страхове відшкодування на суму, визначену залученим Вами експертом

До 90 днів з дня подачі Заяви на страхове відшкодування

Страховик має прийняти рішення про задоволення вимог на відшкодування чи відмову. Відмову можна оскаржити в суді

15 днів з дати ДТП

Перевірити наявність справи відносно винуватця в суді

15-45 днів з дати ДТП

Мав би відбутися суд відносно винуватця. Варто прийняти участь в якості потерпілого

10 днів після розгляду адмін справи

Подати апеляцію, якщо не визнали винним винуватця

30 днів після розгляду адмін справи

Забрати постанову про визнання винуватця винним

До 3-х років з моменту ДТП

Подати позовну заяву, якщо збитки не відшкодовані повністю







bottom of page