top of page
Катерина СІЛЬНИЦЬКА

Земельні ділянки для учасників АТО

Земельні ділянки для учасників АТО

Законодавством України передбачений широкий спектр пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосується і надання земельних ділянок.

Право на отримання у власність земельної ділянки

Кожен громадянин України, згідно із положеннями п. «б» ч.1 ст. 81 Земельного кодексу України (далі - Кодекс), може набути право власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель комунальної власності.

Окрім того, законодавець в ст. 121 Кодексу передбачив розміри ділянок, які можуть бути безоплатно передані громадянам із земель державної або комунальної власності, а саме:

– для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

– для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

– для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

– для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

Однак, законодавством встановлені обмеження у правах набуття права власності на земельні ділянки.

Ч.4 ст. 116 Кодексу передбачає, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

Тобто, кожен громадянин має право отримати у приватну власність тільки 6 земельних ділянок різного цільового призначення (відповідно до переліку зазначеного у ст. 121 Кодексу).

Щодо питання пільг

Законодавством України передбачені пільги для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосується і надання земельних ділянок.

Згідно з п.14 ч.1 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надаються, серед інших, такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Тобто, пільги у виді першочергового відведення земельних ділянок розповсюджуються не на всі види використання земельних ділянок, а тільки для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Процедура отримання

Відповідно до ч.6 ст.118 Кодексу громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власніст

ь відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства).

Окрім того, для першочергового відведення земельних ділянок учасникам АТО до клопотання слід подати документи, що підтверджують їхню участь у бойових діях.

141 перегляд0 коментарів
bottom of page