top of page

11000 Євро Компенсації За Скасування Права На Земельну Ділянку | Практика ЄСПЛ

Справа "Шмакова проти України". Європейський суд з прав людини розглянув справу за заявою громадянки України про вилучення за судовим рішенням земельної ділянки, яка була передана у власність органом місцевого самоврядування.

Захист права власності в ЄСПЛ


За матеріалами справи, на території громади знаходилося державне підприємство, яке тривалий час не працювало. Підприємству належала земельні ділянка, однак вона фактично ніколи ним не використовувалася.


Підприємство не подавало ознак життя, тому орган місцевого самоврядування, враховуючи, що земельна ділянка розташована на території громади, передав її у власність мешканці громади.


Жінка на цій ділянці господарювала, побудувала будинок, аж поки прокурор не подав в інтересах держави до суду позовну заяву про визнання незаконним рішення про передачу земельної ділянки у приватну власність та повернення її державі.


Національні суди задовільнили позов та зобовʼязали власницю повернути ділянку заводу. Стосовно будинку питання не піднімалося.


Власниця звернулася до Європейського суду з прав людини із заявою про порушення її права на мирне володіння майном, відповідно до статті 1 протоколу 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.


ЄСПЛ констатував, що вилучення було законним (Національні суди дослідили це питання та констатували, що земля вибула неправомірно), переслідувало законну мету (планували побудувати на ділянці садочок), однак не було пропорційним (плани на садочок були у минулому, завод не працював, перспективи примарні, сенс такого вилучення Уряд не обґрунтував).


Тому Європейський суд з прав людини констатував порушення права заявниці на мирне володіння майном та присудив 11000 Євро компенсації моральної та матеріальної шкоди.


У компенсації витрат на правничу допомогу, копіювання, переклади, тощо, Суд відмовив, оскільки не були надані копії підтверджуючих документів.


З повним текстом рішення можна ознайомитися тут


Якщо Вам потрібна консультація щодо порушення права на власність або з питань звернення до ЄСПЛ, телефонуйте або пишіть в ЧАТ просто зараз!

14 переглядів0 коментарів
bottom of page