top of page

Відшкодування Моральної Шкоди За Розлиту Каву. Практика Світу | Подільський Юридичний Центр

Право США визнає такий вид шкоди як моральна шкода й можливість її компенсації. У законодавстві не встановлено конкретного переліку підстав для відшкодування моральної шкоди та суми виплат за них. Кожен випадок є індивідуальним та неповторним.




Показовим рішенням американської Феміди можна вважати випадок, коли особі присудили виплату в 600 000$ через занадто гарячу каву.

Стелла Лібек придбала каву в «Макдональдс», а потім випадково пролила її на себе в машині. Окріп всього обпік їй ноги, але ця пані справу так не залишила. Вона подала позов за моральні збитки на $2,9 млн, стверджуючи, що «Макдональдс» нехтує здоров'ям клієнтів, продаючи занадто гарячу каву. І у цьому випадку суд став на її бік, хоч і зменшив суму відшкодування, але вона все одно залишилася солідною – $600 тис. Випадок став символом американської системи правосуддя.

Чи можлива така ситуація в Україні? Навряд. Проте і в українській судовій практиці є випадки, коли заявникам присуджували мільйонні виплати.

Так, Особа отримала тяжкі тілесні ушкодження під час ДТП. Вироком суду було встановлено винуватця аварії, до якого Особа і з позовом про відшкодування моральної шкоди. Особа вважав, що внаслідок неправомірних дій винуватця аварії йому було завдано моральну шкоду у розмірі 1 459 567 гривень. На обґрунтування таких вимог суду було надано висновок експерта, що підтверджував суму позову. Київський апеляційний суд задовольнив позов у повному обсязі та присудив Особі майже 1 500 000 гривень відшкодування.

Тому можемо говорити про те, що і в Україні можливо отримати велику грошову компенсацію за моральні страждання. Проте для цього потрібно врахувати усі обставини справи, судову практику та побудувати правильну стратегію ведення справи. У такому випадку доречно звернутися по допомогу до досвідченого адвоката.


Маєте сумніви щодо свого права на відшкодування моральної шкоди?

Поставте своє питання нашому адвокату просто зараз!


Телефонуйте на номер, або пишіть в ЧАТ (внизу сторінки). Будемо раді Вам допомогти!


Знайти нас можна також за адресами: м. Вінниця, вул. Визволення 2, або м. Київ, пл. Солом’янська, 2.



96 переглядів0 коментарів
bottom of page