top of page

Захист Коду Програми Власником |Реєстрація Авторського Права | InLaw Boutique

Як ефективно захистити свої права на комп’ютерну програму?

В Україні комп’ютерні програми захищаються авторським правом, запатентувати комп’ютерну програму неможливо, оскільки захисту підлягає саме вихідний код програми, який прирівнюється до твору. Для законодавця комп’ютерна програма має більше спільного з книгою, ніж з новою моделлю смартфона.

Ліцензійний договір на використання програми

Чому важливо реєструвати авторські права на комп’ютерні програми?

Автор твору має виключне право володіти, користуватися і розпоряджатися своїм твором.

І хоча авторське право, відповідно до Цивільного кодексу України, не підлягає обов’язковій реєстрації, бо права на твір виникають в момент його створення, набагато простіше буде захиститися від протиправних посягань на Вашу інтелектуальну власність, якщо в Вас буде документальне підтвердження Ваших прав як автора. Саме отримання свідоцтва про реєстрацію авторського права на комп’ютерну програму може офіційно підтвердити такі права.


Як отримати свідоцтво про реєстрацію авторського права на комп’ютерну програму?

Для цього потрібно подати заявку до Національного органу інтелектуальної власності, тобто до ДП "Український інститут промислової власності" (надалі - Укрпатент). Потрібно подати наступні документи:

dodatok-1-1
.docx
Завантажити DOCX • 40KB
  • Заява про реєстрацію (обов’язково за встановленою формою);

  • Примірник Вашого твору в матеріальній формі. У випадку з комп’ютерною програмою - вихідний код програми на матеріальному носії (флешка, диск, можна навіть на папері) в обсязі, що є необхідним для її ідентифікації. Якщо Ви вважаєте, що, з певних причин, частину коду не слід висвітлювати - ви маєте право вилучити такі фрагменти;

  • Якщо Ви вже десь публікували свою програму - також надається документ, що свідчить про факт і дату оприлюднення твору;

  • Квитанція з банку або копія платіжного доручення про сплату коштів за підготовку до реєстрації авторського права на твір або копія документа про звільнення від сплати збору;

  • Якщо заявку подає не автор особисто - також потрібен оригінал довіреності, складеної в установленому порядку, або засвідчена відповідно до законодавства копія такої довіреності;

  • Настанова щодо використання програми - зазвичай в ній описується структура програми, інсталяція програми, як з нею працювати, вимоги до комп’ютера та операційної системи).

Також, в разі отримання позитивного рішення - подається квитанція з банку або копія платіжного доручення про сплату державного мита за видачу свідоцтва (або документ про звільнення від сплати держмита).


Розгляд заявки, в разі правильного оформлення, займає до одного місяця. Якщо є помилки - розгляд може затягнутися, оскільки Укрпатент вимагатиме додаткові документи. В такому разі рішення приймається не пізніше ніж через два тижні з дати надходження від Вас додаткових документів, однак не пізніше двох місяців від дати одержання Вами запиту на надсилання додаткових документів.


Таким чином, розгляд заявки замість 1 місяця може займати до 3 місяців. Не пізніше ніж через 1 місяць після реєстрації Укрпатент видає на руки автору чи його довіреній особі свідоцтво про реєстрацію авторського права.


Звісно, Ви можете й самі витратити свій час та самостійно підготувати пакет документів для реєстрації авторських прав на свою програму. Або ж, Ви можете звернутися до наших спеціалістів, які підготують все для Вас та отримають для Вас свідоцтво в найкоротші строки, поки Ви пишете нові програми.


Якщо Вам потрібна допомога в реєстрації авторських прав - телефонуйте нам за номером телефону +380 68 300 90 44, або пишіть свої питання у ЧАТ (внизу сторінки).

58 переглядів0 коментарів
bottom of page