top of page

Ліцензійні Договори На Використання Комп'ютерних Програм | InLaw Boutique

Одним зі способів монетизації комп’ютерних програм є надання права використання шляхому укладання ліцензійних договорів.



Що таке ліцензійний договір?

Укладаючи ліцензійний договір Ви за певну винагороду дозволяєте використовувати Вашу програму. Вид ліцензії, які саме права надаються, в який саме спосіб можна використовувати програму, на якій території та протягом якого строку діє ліцензія, розмір, порядок і строки виплати винагороди та будь-які умови використання Вашої програми визначаються саме ліцензійним договором.


Які переваги ліцензійних договорів?

  • Ви не “продаєте”, а “здаєте в оренду” свою комп’ютерну програму. В перспективі це може виявитись набагато більш вигідним.

  • Ви можете встановити будь-які обмеження. Ви можете дозволити встановлювати програму лише на певній території, протягом визначеного часу та прописати як саме можна використовувати програму (наприклад, заборонити її декомпіляцію).

  • Можна укладати будь-яку кількість ліцензійних договорів.

  • Оплата ліцензії може бути як одноразова так і виплачуватись частинами певний строк.

Які бувають ліцензії?

Ліцензії бувають виключні, одиничні та невиключні.

  • За виключною ліцензією Ви надаєте право на використання Вашої програми (хоча й сфера використання може бути обмеженою) та зобов'язуєтесь не використовувати програму та не надавати іншим особам ліцензій на використання програми в тій сфері, що прописана в виключній ліцензії.

  • За одиничною ліцензією Ви так само надаєте право на використання Вашої програми (сфера використання так само може бути обмеженою) та зобов'язуєтесь не надавати іншим особам ліцензій на використання програми в тій сфері, що прописана в виключній ліцензії, але залишаєте за собою право використовувати програму.

  • За невиключною ліцензією Ви надаєте право на використання Вашої програми та жодним чином себе не обмежуєте. Кількість можливих ліцензійних договорів з невиключною ліцензією є необмеженою.


Визначення умов ліцензійного договору, однак, може виявитись досить складною задачею, зокрема, точність умов є важливою у визначенні прав сторін та способів використання програми. Для укладання ліцензійного договору радимо звернутися до спеціалістів - в цьому Вам допоможуть наші досвідчені фахівці Подільського юридичного центру.


Телефонуйте нам за номером телефону +380 68 300 90 44, або пишіть свої питання у ЧАТ (внизу сторінки).

bottom of page