top of page

Поділ Майна Подружжя | Консультація Сімейного Адвоката I InLaw Boutique

Незалежно від того, чи Ви перебуваєте в шлюбі, чи збираєтесь розлучитися зі своїм чоловіком чи дружиною, розподіл набутих протягом сімейного життя благ може викликати багато юридичних запитань. Спробуємо допомогти Вам розібратися із ними у цій статті!


Сімейним Кодексом України передбачено, що дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Поділ спільного майна відбувається у рівних частках.


Головне в процесі поділу майна - правильно визначити обсяг спільної сумісної власності, тобто всього майна, яке було набуте подружжям за час шлюбу.

Так, поділу в рівних частках будуть підлягати:

  • заробітні плати, стипендії, пенсії та інші доходи обох членів подружжя

  • виграші, гонорари

  • майно, здобуте за договором, який було укладено в інтересах сім’ї.

  • речі професійних занять обох членів подружжя, тобто різні музичні інструменти, лікарське обладнання тощо.

Усе, що було набуте кожним з подружжя до шлюбу, залишатиметься на праві індивідуальної власності і не буде враховуватися при поділі майна.


Окрім того, ділитися не буде деяке інше майно, навіть попри те, що було набуте за час шлюбу:

  • це майно отримане в порядку спадкування;

  • це подарунки;

  • це майно було здобуте за особисті кошти;

  • це житло або земельна ділянка, які були здобуті на підставі приватизації.

Як відбувається поділ майна та як слід діяти подружжю у разі необхідності зробити такий поділ?

Звісно, найкраще мирно поділити все майно за домовленістю. Найоптимальнішим варіантом є укладення договору ще під час шлюбу, у якому будуть передбачені детально порядок поділу майна із урахуванням побажань та потреб кожного з подружжя.

У випадках, коли чоловік та дружина не можуть дійти згоди щодо поділу майна між собою, доцільно звернутися до адміністративного суду.

При розгляді такої справи суд встановить обсяг спільно нажитого майна та джерела його придбання, і, керуючись нормами сімейного законодавства, вирішить, як правильно розділити його між подружжям.


Якщо у Вас виникла потреба в юридичній консультації щодо поділу майна подружжя, звертайтеся до наших сімейних адвокатів.

Ви можете проконсультуватися в InLaw Boutique у зручний для Вас спосіб: - через ЧАТ внизу сторінки - за номером телефону - шляхом візиту до нашого офісу в Києві за адресою: пл.. Солом’янська, 2, оф. 801.


bottom of page