top of page

Право На Позачергове Отримання Житла | ЄСПЛ Розгляне Справу | InLaw Boutique

Європейський суд з прав людини повідомив про присвоєння номеру та подальший розгляд звернення колишнього судді районного суду, якому Верховний Суд України відмовив у задоволенні позовних вимог про зобовязання органу місцевого самоврядування надати житло позачергово.

Звернення підготовлено Адвокатом Михайлом Козачуком.




Незалежність суддів не є прерогативою або привілеєм, що надається для захисту власних інтересів, але для захисту Верховенства права і всіх тих, хто шукає і чекає справедливості. Судова незалежність – засіб, яким забезпечується неупередженість суддів.

Так обгрунтовував звернення адвокат по правам людини Михайло Козачук.


За обставинами справи після обрання суддею, чоловік набув право на отримання житла позачергово, не пізніше шести місяців з дня обрання суддею.

Місцеві органи влади ніби були й не проти надати житло і можливості були, але було одне але... Надавали житло можновладці лише тим, хто проявляв лояльність до влади.

В роботі нашого судді відбулась така перевірка на лояльність. Перед суддею постало питання про притягнення мера міста до адміністративної відповідальності. Суддя розглянув справу та справедливо притягнув посадовця до відповідальності.

Після цього випадку судді довелося чекати виділення йому житла роками. Іншим виділяли, для судді не було..

Суддя вимушений був звернутися до суду за захистом свого права. Суди приймали різні рішення. Справа дійшла до Великої палати ВСУ. Рішенням її повернули на новий судовий розгляд.

Повторним рорзглядом масцевий та апеляційний суд задоволили позовні вимоги та зобовязали органи місцевого самоврядування забезпечити суддю житлом упродовж місяця з моменту вступу рішення в законну силу. Влада подала касаційну скаргу.

Через два роки Верховний суд скасував рішення нижчих інстанцій та прийняв нове рішення, яким відмовив судді у задоволенні позовних вимог.


Верховний суд зазначив, що житло має надаватися згідно черги, навіть якщо ти "позачерговик".

Адвокати юридичного бутіка InLaw Подільського юридичного центру не погодилися з такою позицією суду і звернулися до Європейського суду з прав людини, який теперішнім листом повідомив, що розгляне справу.



Слід відмітити, що проблема забезпечення "поза чергою" піднімається нашими адвокатами й серед інших державних службовців, у тому числі військовослужбовців, прокурорів, поліцейських тощо..

На даний час знаходиться ряд справ в українських судах щодо обовязку Держави забезпечити житлом військовослужбовців, суддів, прокурорів, право яких на позачергове отримання житла залишається нереалізованим роками. Сподіваємося на справедливе рішення.


Якщо Вам потрібна допомога в реалізації права на забезпечення житлом, звертайтеся просто зараз в ЧАТ (вікно внизу екрана) або телефоном. Знайдемо накраще рішення!




195 переглядів0 коментарів
bottom of page