top of page
  • depravo

Спортсмен vs Спортивний Клуб І Трудові Права Спортсмена

Перебування у складі збірної команди України передбачає наявність у спортсмена - члена збірної команди трудового договору, а також дотримання передбачених ним гарантій грошових виплат, преміювання та соціального забезпечення.

Законом України "Про фізичну культуру і спорт" встановлено, що спортсмени - члени штатної команди національних збірних команд України беруть участь у міжнародних змаганнях або інших спортивних змаганнях, відповідно до умов трудового договору (контракту).


У такому контракті зі спортивним клубом визначаються основні гарантії забезпечення трудових прав спортсмена, зокрема:

  • щомісячні грошові виплати, які зазвичай переглядаються перед кожним ігровим сезоном залежно від спортивної кваліфікації;

  • компенсації за підготовку до тренувань та змагань, відшкодування витрат на проїзд та харчування;

  • забезпечення житлом від клубу на період перебування в команді;

  • безкоштовне навчання у вищому навчальному закладі;

  • тощо.

У разі невиконання умов контракту, наслідком може бути його розірвання.


Так, якщо спортивний клуб не дотримується своїх обов'язків здійснювати грошові виплати чи забезпечувати інші гарантії, спортсмен може в односторонньому порядку розірвати контракт і вимагати компенсації завданих збитків.


Не виконуючи положення контракту, спортивний клуб не лише ризикує втратити професіонала в своїй команді, а й також може понести серйозні матеріальні втрати.


Так, нещодавно у Верховному Суді спорсменка волейбольного клубу змогла захистити свої трудові права та домогтися компенсації у 27 000,00 грн за те, що понад рік не отримувала грошових виплат, передбачених у контракті.


Нещодавньою Постановою Верховний Суд захистив трудові права спортсменки волейбольного клубу, якій понад рік не проводилися грошові виплати, передбачені контрактом, та зобов’язав сплатити на її користь 27 000,00 грн.


І хоч у першій інстанції суд відмовив їй у задоволенні позовних вимог, вважаючи їх безпідставними, апеляційний суд, з висновками якого погодився і Верховний суд, підтвердили, що недобросовісні дії Клубу щодо спортсмена дійсно можуть мати наслідком розірвання контракту.


При цьому, суди відхилили доводи відповідача про те, що він поніс матеріальні збитки на суму понад 270 000,00 грн у зв’язку з розірванням контракту та можливості безоплатного переходу позивача до будь-якого іншого клубу. Уклавши зі спортсменом контракт, Клуб мав передбачати, що наслідком невиконання його умов є його розірвання.


Цікавлять питання захисту прав спортсменів?

Запитайте у нашого спортивного адвоката! Телефонуйте, або ж пишіть у ЧАТ ("напишіть нам"), і ми обов’язково проконсультуємо!


2 перегляди0 коментарів
bottom of page